De ballen van Lisa

Met EMMADOOR wil ik een platform neerzetten voor positiviteit, zelfontwikkeling en vooral echtheid. Nu laat ik in artikelen natuurlijk mijn persoonlijkheid zien, maar ik ben ook benieuwd naar hoe andere mensen dit doen. Daarom interview ik in deze reeks mensen over hun visie op deze thema’s. Hoe houden zij alle ballen hoog? Vandaag het interview met Lisa, Lisa is sinds de middelbare school een goede vriendin van me. Ze is verslaafd aan reizen en komt altijd met de mooiste foto’s en verhalen terug. Niets is inspirerender dan iemand die zo veel van haar leven maakt. Ik heb haar gevraagd of ze haar ervaringen met jullie wilde delen, en dat wilde ze dus bij deze het interview! 

1. Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Lisa, ik ben bijna 23 en ik volg de opleiding Pedagogisch Management Kinderopvang aan Windesheim Hogeschool in Zwolle. Eind augustus hoop ik af te studeren en dan begin ik als bemiddelingsmedewerker bij een gastouderbureau. Tijdens mijn studie heb ik drie keer in het buitenland gestudeerd, in Gent, Bali en Sumatra. Tussendoor heb ik veel gereisd, de afgelopen vier jaar heb ik Australië, Nieuw-Zeeland, Thailand, Maleisië, Tsjechië, Hongarije, Italië en Polen bezocht.

 2. Wat is de grootste les die je de afgelopen jaren hebt geleerd?
Voornamelijk dat wanneer je iets graag wilt dat je ervoor moet gaan. Natuurlijk moet je er hard voor werken, maar hard werken geeft ook voldoening. Wanneer je ergens hard voor hebt gewerkt en je hebt het vervolgens bereikt dan kun je daar weer veel geluk uit halen. Ook nog een les specifiek op naar het buitenland gaan, stel jezelf open, dat leidt tot mooie ervaringen, nieuwe vriendschappen. Ook ga je er anders door denken, doordat wij uit een westers land komen zijn we ook de westerse normen en waarden gewend. Westerse normen en waarden gelden daar niet, naast dat je je aanpast aan de normen en waarden die daar gelden ga je ook nadenken over de normen en waarden die wij hier hebben. In Nederland is alles heel goed geregeld maar daardoor moet je wel alles moet plannen waardoor stress ontstaat. Door alle ervaringen die ik heb opgedaan in het buitenland ben ik wat relaxter geworden, ik probeer me niet te veel te laten leiden door stress. Wat vandaag niet afkomt, komt morgen wel, dat kan ik een stuk beter loslaten.

3. Afgaand op de pijlers van EMMADOOR, hoe zorg jij dat je leven gevuld blijft met positiviteit?
Vooral door dingen te doen die ik leuk vind om te doen. Wanneer ik een dag niets leuk vind en nergens zin in heb dan doe ik ook gewoon een dag niets en kan ik gerust een dag op bed liggen. Ook word ik positief en blij van meer reizen. De positiviteit bewaren doe ik door alle dingen die moeten zo snel mogelijk af te maken zodat je daarna wel wat leuks kan gaan doen.Doordat ik in Indonesië en Thailand ben geweest, en daar erge dingen heb gezien, ben ik een stuk dankbaarder geworden. Ik kan niet meer goed tegen gezeur en de stress die er bij komt kijken, na twee weken ben je vaak alweer vergeten waar je over gezeurd hebt of waar je stress over had.

Probeer alle kleine dingen in het leven te waarderen én probeer waar mogelijk iets voor een ander te doen alhoewel iemand daar wel voor open moet staan.

4. Hoe zorg jij dat je jezelf ontwikkelt?
Ik probeer altijd nieuwe dingen te leren, ik ben erg nieuwsgierig waardoor ik eigenlijk altijd alles wil weten. Tijdens mijn opleiding heb ik erg veel moeten reflecteren, wat ik gedurende mijn opleiding best vaak irritant vond, maar daardoor heb ik me wel leren ontwikkelen. Ik reflecteer graag en veel, ook op dingen die misschien buiten mijn macht om fout zijn gegaan. Ik reflecteer om het een volgende keer beter te kunnen doen. Als voorbeeld: vanuit mijn stage voerde ik een gesprek met een partij die betrokken was, en dat gesprek ging niet goed. Mijn docent gaf aan dat het niet mijn schuld was, maar toch ben ik op mijn gespreksvoering gaan reflecteren om het een volgende keer beter te kunnen doen. Het volgende gesprek, met een andere partij, ging al een stuk beter.

Ik ben altijd opzoek naar een nieuwe uitdaging en het is dan ook mijn grote droom om iets met honden te doen. Het liefst zou ik iets opzetten op Sumatra of Bali met zwerfhonden, en met kinderen. Of met zwerfhonden én kinderen, daar moet ik nog over nadenken.

5. Wat was jouw gelukkigste moment van het afgelopen jaar?
Ik besloot op een vrijdag een last-minute ticket naar Thailand te boeken om mijn vriend te kunnen zien. Mijn vriend woont op Sumatra dus is het lastig om hem vaak te kunnen zien. Op zaterdag vertrok ik al en ik heb de eerste twee dagen als in een droom geleefd. Wanneer het voelt alsof ik in een droom leef ben ik het gelukkigst. Het is voor mij niet normaal om samen met mijn vriend hand in hand over straat te kunnen lopen, dus met zoiets kleins kan ik al heel gelukkig zijn.

Nog een geluksmoment was de dag dat mijn scriptie werd goedgekeurd. Die dag zag ik een vriendin uit Italië die ik al twee jaar niet had gezien, en toen hoorde ik in de trein terug ook nog dat mijn scriptie was goedgekeurd.

6. Wat is een tip die je aan mijn lezers zou willen meegeven?
Fack it, doe het gewoon! Natuurlijk heb ik makkelijk praten want ik had het geld, maar wanneer je er hard voor werkt kun je heel veel bereiken. Ook heb ik bewust gekozen om niet op kamers te gaan maar toch heb ik gedurende het sparen wel genoeg leuke dingen gedaan. Een spaartip tussendoor: geef jezelf een budget en zet de rest weg op een spaarrekening.

Verder wil ik jullie nog meegeven: mañana mañana. Het komt wel goed, doe maar rustig aan.

Ik hoop dat Lisa jullie ook heeft kunnen inspireren met haar reisverhalen. Zijn jullie reizigers? Of hebben jullie ambities zoals Lisa? Let me know! 

Liefs,
Emma

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *